Let Formülü Örnekleri

28 Kasım 2020 28 Kasım 2020
Let Formülü Örnekleri isimli bu dosyamızda, Excel'in en son yayınladığı bu formülün kullanımına ve anlaşılmasına dair faydalı olacak örnekler yer almaktadır.

Let Formülü Örnekleri

Üstteki gibi basit bir veri tablomuz var. Bu tablodan, farklı farklı içerikler kurgulayıp, sonuç üretmek istiyoruz. Bu sonuçları üretirken de, LET formülünden faydalanıyoruz.

Öncelikle verilerimizin yer aldığı tablonun değerlerini içeren sütundaki En BÜYÜK değerden kaç adet vardır, bunu bulalım.

=LET(a;MAK($C$4:$C$20);EĞERSAY($C$4:$C$20;a))

Üstteki formülü kullanarak sonucu 5 olarak buluyoruz. Resimde bu sonuca gözlemleme ile de ulaşabilirsiniz. Burada yapılan işlemler şu şekildedir:

Ad1

Formülün yapısında ad1 olarak geçen alan için a diye bir değer kullandık. Buradaki a değeri, eski usul formüllerde kullandığımız Ad Tanımla metodu ile aynı işleve sahiptir. LET formülünün güzel yanı, Ad Tanımlama yapmadan formülün içinde kullanmamıza olanak sağlamasıdır.

ad_değeri1

Daha sonra ise, üstte de göreceğiniz üzere ad_değeri1 olan alan için MAK($C$4:$C$20) formülünü kullandık. Bu formül bizim C4:C20 aralığındaki en büyük değeri bulmamızı sağlar.
İlk 2 adımımızı toparlayacak olursak; a tanımlamamız, C4:C20 aralığındaki sonucun karşılığı için kullanılmıştır. Bu değerinde, yani C4:C20 aralığındaki en büyük rakamında, resme bakılırsa 8 olduğu görülecektir.

hesaplama_veya_ad2

Şimdi formülümüzdeki 3. aşamayı açıklayalım. hesaplama_veya_ad2 alanında kullandığımız EĞERSAY($C$4:$C$20;a) formülü C4:C20 aralığındaki 8 değerinin kaç adet olduğunun sayısını verecek ve formülün sonuç üreten kısmının da burası olduğu anlaşılacaktır.

Görüldüğü üzere LET formülü oldukça faydalı bir yeni nesil Excel formülüdür. Lakin bu formülden şu an için sadece Excel 365 kullanıcıları faydalanabilmektedir.

Örnek dosyamızda üstte adım adım açıklamasını anlattığımız şekilde 5 ayrı kullanım örneği daha bulunmaktadır. Bunlar:

  • Sayıların yer aldığı C sütununda kaç adet BENZERSİZ değerin olduğu,
  • Sayıların yer aldığı C sütunundaki BENZERSİZ değerleri Küçükten Büyüğe olacak şekilde, aralarına "-" koyarak yazdırma,
  • Sayıların yer aldığı C sütunundaki BENZERSİZ değerleri Büyükten Küçüğe olacak şekilde, aralarına "-" koyarak yazdırma,
  • İsimlerin yer aldığı B sütunundaki Ahmet'e ait sayıların ORTALAMASI'nın ne olduğu,
  • İsimlerin yer aldığı B sütunundaki Buket'in En BÜYÜK ve En KÜÇÜK değerleri arasındaki farkın ne olduğu.
Biz hayal gücümüzle bu kadar örnek üretebildik, bu küçücük veri tablosundan yüzlerce içerik daha üretilebilir ve bunları kullanmanın en muhteşem yolu da, LET formülü olacaktır.
Backlink Reklam Bu alanda 50 karakterlik açıklama ile web sitenize ait Backlink Reklam yayınlayabilirsiniz.
Yükleniyor...