Koşullu Biçimlendirme Özelliği

Bu yazımızda sizlere Excelin Renkli Yüzü Koşullu Biçimlendirme hakkında detayları aktaracağız. Bu yazımızdan sonra Excel'e tutkunuzda bir tık daha artış olacağından eminiz :)

Koşullu Biçimlendirme, hücreleri veya veri aralıklarını ön plana çıkarmak için kullanılabilecek Excel'in renkli bir özelliğidir. Ön plana çıkarmak isteğiniz hücre veya veri aralıklarınıza, Koşullu Biçimlendirme ile çubuklar, renkler, simgeler ekleyebilirsiniz. Bu da, Excel'i görsel olarak güçlendirir ve dosyaların daha kolay okunmasını, analizlerin daha etkili olmasını sağlar. Koşullu Biçimlendirmede amaç, bir şarta bağlı olarak hücrenin ya da veri aralığının görünümünü değiştirmektir. Yani Koşullu Biçimlendirme'nin işlevsel hale gelmesi için bir şekilde tetiklenmesi gerekir diyebiliriz.

Örneğin, A1 hücresindeki değer, B1 hücresindeki değerden büyükse; C1 hücresindeki değerin rengi kırmızı olsun. Değilse, rengi varsayılan olarak ne ayarlanmışsa o olsun gibi.

Koşullu Biçimlendirme menüsünde karşımıza hazır olarak aşağıdaki seçenekler çıkmaktadır:

  • Hücre Vurgulama Kuralları
    • Büyüktür
    • Küçüktür
    • Arasında
    • Eşittir
    • İçerdiği Metin
    • Tarih
    • Yinelenen Değerler
    • Diğer Kurallar
  • İlk/Son Kuralları
    • İlk 10 Öğe
    • İlk %10
    • Son 10 Öğe
    • Son %10
    • Ortalamanın Üstünde
    • Ortalamanın Altında
    • Diğer Kurallar
  • Veri Çubukları
    • Gradyan Dolgusu
    • Düz Doldu
    • Diğer Kurallar
  • Renk Ölçekleri
    • Varsayılan Renkler
    • Diğer Kurallar
  • Simge Kümeleri
    • Yönler
    • Şekiller
    • Göstergeler
    • Derecelendirmeler
    • Diğer Kurallar
Koşullu Biçimlendirme ile, gerek üstteki hazır seçeneklerdeki diğer kurallar, gerek Excel formüllerini kullanma imkanı sayesinde, hayal edilemeyecek genişlikte bir kullanım, analiz yapma imkanı bulabiliriz.

Şimdi adım adım seçeneklerimizi inceleyelim:

Hücre Vurgulama Kuralları - Büyüktür

Bu özelliği kullanmak için, sayılarınızın olduğu veri aralığını seçtikten sonra, Şerit Menü -> Giriş -> Koşullu Biçimlendirme simgesini tıklıyoruz ve açılan listeden Hücre Vurgulama Kuralları -> Büyüktür seçiyoruz.

image-20200408195942-1.png

Üst resimde görmüş olduğumuz gibi, yazdığımız değerdeki veriden büyük olanları, istediğimiz hazır renklerde ya da en alttaki Özel Biçimde vurgulayabiliyoruz.

Hücre Vurgulama Kuralları - Küçüktür

Bu özelliği kullanmak için, sayılarınızın olduğu veri aralığını seçtikten sonra, Şerit Menü -> Giriş -> Koşullu Biçimlendirme simgesini tıklıyoruz ve açılan listeden Hücre Vurgulama Kuralları -> Küçüktür seçiyoruz.

image-20200408200042-2.png

Üst resimde görmüş olduğumuz gibi, yazdığımız değerdeki veriden küçük olanları, istediğimiz hazır renklerde ya da en alttaki Özel Biçimde vurgulayabiliyoruz.

Hücre Vurgulama Kuralları - Arasında

Bu özelliği kullanmak için, sayılarınızın olduğu veri aralığını seçtikten sonra, Şerit Menü -> Giriş -> Koşullu Biçimlendirme simgesini tıklıyoruz ve açılan listeden Hücre Vurgulama Kuralları -> Arasında seçiyoruz.

image-20200408200135-3.png

Üst resimde görmüş olduğumuz gibi, yazdığımız değerdeki verilerin arasında olanları, istediğimiz hazır renklerde ya da en alttaki Özel Biçimde vurgulayabiliyoruz.

Hücre Vurgulama Kuralları - Eşittir

Bu özelliği kullanmak için, sayılarınızın olduğu veri aralığını seçtikten sonra, Şerit Menü -> Giriş -> Koşullu Biçimlendirme simgesini tıklıyoruz ve açılan listeden Hücre Vurgulama Kuralları -> Eşittir seçiyoruz.

image-20200408200237-4.png

Üst resimde görmüş olduğumuz gibi, yazdığımız değerdeki veriye eşit olanı, istediğimiz hazır renklerde ya da en alttaki Özel Biçimde vurgulayabiliyoruz.

Hücre Vurgulama Kuralları - İçerdiği Metin

Bu özelliği kullanmak için, sayılarınızın olduğu veri aralığını seçtikten sonra, Şerit Menü -> Giriş -> Koşullu Biçimlendirme simgesini tıklıyoruz ve açılan listeden Hücre Vurgulama Kuralları -> İçerdiği Metin seçiyoruz.

image-20200408200351-5.png

Üst resimde görmüş olduğumuz gibi, yazdığımız değerdeki veriyi içerenleri, istediğimiz hazır renklerde ya da en alttaki Özel Biçimde vurgulayabiliyoruz.

Hücre Vurgulama Kuralları - Tarih

Bu özelliği kullanmak için, değerlerimizin olduğu veri aralığını seçtikten sonra, Şerit Menü -> Giriş -> Koşullu Biçimlendirme simgesini tıklıyoruz ve açılan listeden Hücre Vurgulama Kuralları -> İçerdiği Metin seçiyoruz.

image-20200408200515-6.png

Üst resimde görmüş olduğumuz gibi, listeden seçtiğimiz tarih bilgisini içerenleri, istediğimiz hazır renklerde ya da en alttaki Özel Biçimde vurgulayabiliyoruz.

Hücre Vurgulama Kuralları - Yinelenen Değerler

Bu özelliği kullanmak için, değerlerimizin olduğu veri aralığını seçtikten sonra, Şerit Menü -> Giriş -> Koşullu Biçimlendirme simgesini tıklıyoruz ve açılan listeden Hücre Vurgulama Kuralları -> Yinelenen değerler seçiyoruz.

image-20200408200533-7.png

Üst resimde görmüş olduğumuz gibi, listeden seçtiğimiz Yinelenen ya da Benzersiz bilgileri içerenleri, istediğimiz hazır renklerde ya da en alttaki Özel Biçimde vurgulayabiliyoruz.

İlk/Son Kuralları - İlk 10 Öğe

Bu özelliği kullanmak için, değerlerimizin olduğu veri aralığını seçtikten sonra, Şerit Menü -> Giriş -> Koşullu Biçimlendirme simgesini tıklıyoruz ve açılan listeden İlk/Son Kuralları -> İlk 10 isimli Öğeyi seçiyoruz.

image-20200408200546-8.png

İlk/Son Kuralları - İlk %10

Bu özelliği kullanmak için, değerlerimizin olduğu veri aralığını seçtikten sonra, Şerit Menü -> Giriş -> Koşullu Biçimlendirme simgesini tıklıyoruz ve açılan listeden İlk/Son Kuralları -> İlk %10 isimli Öğeyi seçiyoruz.

İlk/Son Kuralları - İlk %10

Üst resimde göreceğiniz üzere, değeri dilediğiniz gibi arttırabilir, listeden hazır bir biçim seçebilirsiniz.

İlk/Son Kuralları - Son 10 Öğe

Bu özelliği kullanmak için, değerlerimizin olduğu veri aralığını seçtikten sonra, Şerit Menü -> Giriş -> Koşullu Biçimlendirme simgesini tıklıyoruz ve açılan listeden İlk/Son Kuralları -> Son 10 isimli Öğeyi seçiyoruz.

İlk/Son Kuralları - Son 10 Öğe

Üst resimde göreceğiniz üzere, değeri dilediğiniz gibi arttırabilir, listeden hazır bir biçim seçebilirsiniz.

İlk/Son Kuralları - Son %10

Bu özelliği kullanmak için, değerlerimizin olduğu veri aralığını seçtikten sonra, Şerit Menü -> Giriş -> Koşullu Biçimlendirme simgesini tıklıyoruz ve açılan listeden İlk/Son Kuralları -> Son %10 isimli Öğeyi seçiyoruz.

İlk/Son Kuralları - Son %10

Üst resimde göreceğiniz üzere, değeri dilediğiniz gibi arttırabilir, listeden hazır bir biçim seçebilirsiniz.

İlk/Son Kuralları - Ortalamanın Üstünde

Bu özelliği kullanmak için, değerlerimizin olduğu veri aralığını seçtikten sonra, Şerit Menü -> Giriş -> Koşullu Biçimlendirme simgesini tıklıyoruz ve açılan listeden İlk/Son Kuralları -> Ortalamanın Üstünde isimli Öğeyi seçiyoruz.

İlk/Son Kuralları - Ortalamanın Üstünde

Üst resimde göreceğiniz üzere, listeden hangi rengi seçerseniz ortalamanın üstünde kalan değerler listede seçtiğiniz renk ile renklendirilir.
Ortalama değeri Excel seçtiğiniz listeden otomatik olarak algılar.

İlk/Son Kuralları - Ortalamanın Altında

Bu özelliği kullanmak için, değerlerimizin olduğu veri aralığını seçtikten sonra, Şerit Menü -> Giriş -> Koşullu Biçimlendirme simgesini tıklıyoruz ve açılan listeden İlk/Son Kuralları -> Ortalamanın Altında isimli Öğeyi seçiyoruz.

İlk/Son Kuralları - Ortalamanın Altında

Üst resimde göreceğiniz üzere, listeden hangi rengi seçerseniz ortalamanın altında kalan değerler listede seçtiğiniz renk ile renklendirilir.

Ortalama değeri Excel seçtiğiniz listeden otomatik olarak algılar.

Veri Çubukları - Grandyan Dolgusu

Bu özelliği kullanmak için, değerlerimizin olduğu veri aralığını seçtikten sonra, Şerit Menü -> Giriş -> Koşullu Biçimlendirme simgesini tıklıyoruz ve açılan listeden Veri Çubukları -> Gradyan Dolgusu isimli Öğeyi seçiyoruz.

Varsayılan olarak kullandığınız Ofis sürümüne bağlı olarak bazı renkler hazır olarak listemizde karşımıza çıkmaktadır.

Veri Çubukları - Grandyan Dolgusu

Görüntü Ofis 365 sürümü ile hazırlanmıştır. Kullandığınız Excel sürümünüze bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Veri Çubukları - Düz Dolgu

Bu özelliği kullanmak için, değerlerimizin olduğu veri aralığını seçtikten sonra, Şerit Menü -> Giriş -> Koşullu Biçimlendirme simgesini tıklıyoruz ve açılan listeden Veri Çubukları -> Düz Dolu isimli Öğeyi seçiyoruz.

Varsayılan olarak kullandığınız Ofis sürümüne bağlı olarak bazı renkler hazır olarak listemizde karşımıza çıkmaktadır.

Veri Çubukları - Düz Dolgu

Görüntü Ofis 365 sürümü ile hazırlanmıştır. Kullandığınız Excel sürümünüze bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Hem Gradyan Dolgu'da hem de Düz Dolgu'da Excel, listede bulunan rakamlara göre dolgunun ilerleme oranını kendisi hesaplamaktadır. Alt alta rakamlarınızın yer aldığı tüm tablolarınıza görsellik katmak için bu özelliği kullanabilirsiniz.
Kullanıldığı İçerikler
Hamilelik Takip Takvimi
Müşteri İletişim Bilgileri
İK İşe Alım Adımları Dashboard
Değerden Büyükse İşaretleme
Peşpeşe Sıralanan En Büyük Sayı Grubunu Sayma
Kesişen Hücrelerin Olduğu Alanı Renklendirme
Koşullu Biçimlendirme Örneği
İzin Takip Çizelgesi Dashboard
Dinamik Formüllerle Hazırlanmış Takvim Örneği
Şifre Bulma Oyunu
Makro ile İlk 10 Değeri Renklendirme
Fiyat Teklif Formu Excel
Aylık Finansal Analiz Dashboard Örneği
Proje Bütçe Şablonu
Yatay Yıllık Takvim (Kalın)
Aylık Aile Gelir Gider Takibi
Gelir Gider Excel Şablon
Hafta Sonuna Denk Gelen Gant Şeması
Süreç Takip Programı
Son X Satırı Renklendirme
İnsan Kaynakları Çalışanları İçin Expat Takibi
Ay Evresi Takvim Şablonu
Stok Giriş Çıkış Takibi
Birden Fazla Eşleşen Değeri Renklendirme
Excel ile Osmanlı Padişahları Bilgileri
2 Çemberin Kesişim Bölgesinde Eşit Açılı Kirişler
Yedi Günlük Satışları Tek Listede Toplama
Boş Sütunları Koşullu Biçimlendirme ile Renklendirme
Yarım Gün Hesaplı İzin Kullanım Örneği
Grafiği Resim Olarak Getirmek
Çoklu Sütunlardaki Verileri Tek Sütunda Listeleme
8 Saatlik Vardiya Planlama Tablosu
3 Özdeş Çember ile Elipsler
Excel Yinelenenleri Kaldır
Başlıkları ve Altoplamı Otomatik Listeleme
Excel ile Sokağa Çıkma Yasağı Takibi
On Beş Günlük Hava Tahmin Raporu
2022 Yılı İzin Takip Çizelgesi
Müşteri Aşama Takip Çizelgesi
Excel Takvim İndir
Yönetim Elmas Değeri
Yıllık İzin Dönemini Aylara Bölme
Spor Etkinliği Takip Bütçesi
Grafik ile Performans Takibi
İki Tarih Dışında Kalan Verilerin Renklendirilmesi
Olay Bütçesi
Excel Formül ile Hücre Renklendirme
3 Eşit Çember ve Tek Noktadan Kirişleri
Parçalı Altyapı Modeli Oluşturma
İzin Takip Çizelgesi
Bu özelliğe ilk yorum yapan olmak ister misiniz?
İçeriklerimize yapılan yorumların onaylanması ile 50 PUAN kazanabilirsiniz.
Backlink Reklam Bu alanda 50 karakterlik açıklama ile web sitenize ait Backlink Reklam yayınlayabilirsiniz.
Yükleniyor...